
Doğal yemler ile levrek avı için çoğunlukla Sülünez ve Boru kurdu kullanılmaktadır. Bunların yanında mamun, ufak yengeçler yada yumuşak kabuk döneminde büyük yengeçler bacakları ve kolları alınarak kullanılmaktadır.
Levrek; Ülkemizde Ocak-Mart ayları arasında yavrulama döneminde olduğundan avlanmamalıdır.
Levrek avı için verimli zaman
En verimli saatleri, gün doğumundan güneş çıkana kadar olan vakit ile , akşam güneş battıktan sonraki zamanda olur. Denizin biraz dalgalı oluşu av performansınızı artıracaktır.
Doğal Yemler ile Levrek avı
2019 yılı için Trabzon’da Boru kurdu ile birçok kez deneme yapmama rağmen tek bir Levrek yakalayamazken Sülünez ile ilk denememde kuzuyu aldım.

30 yada 40 gr ağırlık ve 0.28 mm misina takılı takılı olta ile atış yaptım. Balık vurduğunda zokayı yapıştırmalısınız aksi taktirde yemi kusup kaçabiliyor.
Denizin dibi çok kayalık ve olta sürekli takıldığında; iki kanca yerine tek kanca kullanmanız takılma oranını azaltacaktır.
Ayrıca oltanızı attıktan sonra sadece boşluğunu alın ve oltayı sabitleyin. Başka bir sürükleme işlemi yapayın. Oltanızı sararkende kamışınızı mümkün olduğunca dik tutun ve oldukça hızlı sarmaya çalışın. Yavaş sarım yine takılma riskini artırır.

Bazen büyük levrek avladığınızda oltanızın dibe takıldığını düşünebilirsiniz. Bu nedenle kalamanızı biraz gevşeterek bu gerçekten takılma mı yoksa büyük bir balık mı anlamış olursunuz. Eğer büyük bir Levrek yakaladıysanız kalamanızı gevşetince balık misinanızı çekip gitmeye başlayacaktır.
Gece Levrek Avı
Gece levrek avı yaparken kafa lambanızın yada yanınızdaki ışığın suya direk vurmasını engelleyiniz. Yoksa balıklar kaçacaktır ve verimsiz bir av ile eve boş dönebilirsiniz. Yapay yeminizin fosforlu olmasına özen gösterin. Ara sıra kıyıda ışığa tutarak yeniden ışık tutmasını sağlayın. Bazı üst düzey rapalalar fosforlu gibi görünmesede UV uşınları yansıtmakta ve balığın dikkatini çekmektedir. Rapalanız bu özelliktemi dikkat etmeniz gerekir.
Doğal yemler ile levrek avı; farklı kombinasyonlarlada gerçekleştirilebilir. Burada takılma sorununu aza indirirken atış mesafeniz konusunda normal ağırlıkla yaptığınız atışa göre daha kısa mesafelerde kalabilirsiniz. Ayrıca Rüzgarlı havada şamandıralı sistemde misinanızı sürekli gergin tutmazsanız kıyıya ve kayaların arasına dolaşabilmektedir.
Püf Noktaları
Levrek tam bir kıyı balığıdır. Sadece sular soğuduğunda derinlere çekilirler.
- Etçil bir balık olduğundan küçük balıkların yoğun olduğu mendirek içi gibi yerlerde, nehirlerin denize karıştığı yerlerde yoğunlaşırlar.
- Kayalıkların kumlarla buluştuğu yerler levreğin tercih ettiği yerlerdir.
- Ürkek ve dikkatli bir balık olduğundan, hem kendi emniyetleri için, hem de avladıkları balıkların kendilerini fark etmemesi için, nehirlerin denize dökülüp suyu bulandırdığı yerlerde daha çok bulunurlar.
- Sesten, su kenarındaki hareketlerden çok rahatsız olurlar. Bu sebeple, ıssız, sessiz, sakin yerlerde bulunmayı tercih ederler.
Bizim sülünezlere hep sazan vuruyordu, levrek avınız için sizi tebrik ederim 🙂
5da9a45e8adb07b6fdebb486.jpg
Karides te levrek için doğal yemlerin başında gelir.
bu karidese ben bile avlanırım